Valleprotein

Valleprotein | Din ekspertguide til valleprotein

For mange fitness freaks, så kan valleprotein virke som dens helt egen madgruppe (spoiler varsel: det er det ikke!). Men selvom de fleste af os har haft et længerevarende forhold til netop denne type proteinpulver, så er researchen stadig igangværende. Der er stadig utallige spørgsmål. Hvad er det, der gør det så godt? Hvordan er den bedste måde at tage det på? Hvad er den optimale timing? Grib din shakerflaske, og læs med, når vi giver dig det fulde scoop på valleprotein.

 

Hvad er valleprotein?

Valle kommer fra mælk, som faktisk består af 2 proteiner. Den ene er kasein, som er cirka 80% af mælkeproteinen. Den anden er valle, som gør op for de sidste 20%. Når man producerer ost, separeres vallen fra ostemassen og kan findes i den tilbageværende væske.

Når først det er separeret, går det igennem flere processer, før det bliver til, hvad de fleste genkender som valleprotein. Og valleprotein er en relativ smagsløs pulver, der kan tilsættes shakes, proteinbarer eller bagværk. Valleprotein er en almindelig protein-booster i kommercielle smoothies, barer, cornflakes og masser af andre madvarer. Men det kan også tages for sig selv.

Som alle andre proteiner – kylling, okse, æg, soja, ris, hamp og så videre – så består valle af aminosyrer, som kroppen bruger for muskelvækst og vævgenerering. Men det er den høje mængde af BCAAs i valleprotein, især leucin, som især gør at denne protein skiller sig ud.

 

Hvad gør valleprotein?

For det første, så er valleprotein et komplet protein, hvilket betyder, den indeholder alle de 9 essentielle aminosyrer, der skal bruges til proteinsyntese. Vi kalder dem ”essentielle”, fordi din krop ikke kan producere dem selv. Derfor skal du indtage dem gennem din kost.

Valleprotein er især høj på den gruppe af essentielle aminosyrer, der er kendt som BCAAs. Leusin, isoleusin og valin. Disse tre hjælper dig med at opbygge og vedligeholde muskelmasse. Det kan også fungere som en energikilde under lange og intense workouts.

Specifikt har leucin vist sig at have den største indvirkning på, raten af muskelproteinsyntese. Hvilket altså er processen, der gør dine muskler større og stærkere. Et 25-gram scoop af valleprotein indeholder omtrent 3 gram leucin. Sammenlign det med kun 2,3 gram per scoop i kasein og 1,5 gram i soja. Tærsklen for aktivering af proteinsyntese starter ved omtrent 2,5 gram. Så det kræver jo ikke den store hovedregning at finde ud af, hvorfor valleprotein er bedst, når det kommer til at booste vækst, genopretning og ydelse.

 

Fordelene ved valleprotein

Det hjælper dig med vægttab: Protein er kendt for dens evne til at hjælpe med sund vægttab, fordi det er den mest fyldende makronæringsstof. Højere proteindiæter kan også hjælpe med at booste din metabolisme, hvilket leder til vægttab i det lange løb.

Et supplement med valleprotein er en let måde at øge dit daglige proteinindtag. Og når du kombinerer det med en kaloriefattig diæt, kan valleprotein også hjælpe med vægttab. En undersøgelse fra 2008 viser, at overvægtige deltagere, der fik et tilskud af valleprotein, tabte væsentligt meget mere kropsfedt, mens de beholdte muskelmasse, end placebo-gruppen (1).

Kan hjælpe med at stille sulten: Samtidig med at valleprotein hjælper med sund vægttab, er det også bevist, at det kan øge mæthedsfølelsen. En undersøgelse i 2009, der sammenlignede de forskellige former af protein, viste at valleprotein mindskede sulten mere end soja og kasein (2).

 

Hvordan og hvornår skal man tage valleprotein?

Før eller efter en træning som et tilskud: Valleprotein bliver normalt taget i en 25-30 grams dosis enten 1-2 timer før din træning eller umiddelbart efter. Nej, du behøver ikke bunde en shake 30-45 minutter i dit ”anabolske vindue” efter træningen, før det virker. Hvilket som helst tidspunkt indenfor et par timer, får valleproteinen til at virke fint. (Men hvis det er blevet en del af din træningsrytme, så fortsætter du jo bare med det).

Hvis du forsinker dit indtag af valleprotein, så kan det hindre din muskelvækst og genopretning, såvel som at det kan få dig til at føle mere øm til din næste træning.

Som et proteinrigt kosttilskud: Valle er en fantastisk appetithæmmende snack mellem måltider. Du kan også hælde det i din morgenmadshavegryn eller din frugtsmoothie. (Psst: Her fungerer chia-frø også helt fantastisk).

 

Kan man få for meget valle?

For meget protein kan lede til mavebesvær (og de frygtede proteinprutter), men der er ingen undersøgelser, der viser, at for meget protein kan lede til alvorlige symptomer (3-5).

I sidste ende så er det lige meget, om dit mål er at øge muskelmasse, tabe kropsfedt eller kontrollere din sult. Valleprotein kan hjælpe dig. Nej, en proteinshake er ikke en erstatning for et ordentlig afbalanceret måltid eller træningsprogram, men et valleprotein af god kvalitet som tilskud, kan være effektivt med til at ændre din krop, og så du får det meste ud af din træning.

 

LÆS MERE:

BCAA | Din ekspertguide til BCAA

Chiafrø | Din ekspertguide til chiafrø

Rygtræning | Sådan bygger du massive rygmuskler 

 

 

  1. Frestedt, J. L., Zenk, J. L., Kuskowski, M. A., Ward, L. S., & Bastian, E. D. (2008). A whey-protein supplement increases fat loss and spares lean muscle in obese subjects: a randomized human clinical studyNutrition and Metabolism, 5(1), 8.
  2. Veldhorst, M. A., Nieuwenhuizen, A. G., Hochstenbach-Waelen, A., van Vught, A. J., Westerterp, K. R., Engelen, M. P., … & Westerterp-Plantenga, M. S. (2009). Dose-dependent satiating effect of whey relative to casein or soyPhysiology and Behavior, 96(4), 675-682.
  3. Kerstetter, J. E., Kenny, A. M., & Insogna, K. L. (2011). Dietary protein and skeletal health: a review of recent human researchCurrent Opinion in Lipidology, 22(1), 16.
  4. Martin, W. F., Armstrong, L. E., & Rodriguez, N. R. (2005). Dietary protein intake and renal functionNutrition and Metabolism, 2(1), 25.
  5. Bonjour, J. P. (2005). Dietary protein: an essential nutrient for bone healthJournal of the American College of Nutrition, 24(sup6), 526S-536S.

 

 

 

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *