Sex før træning

Sex før træning | Er det godt eller skidt for din træning?

Sex før træning påvirker din performance i træningscenteret negativt. Det er en myte, som vi nok alle har hørt på et eller andet tidspunkt. Men hvor nogen sværger til afholdenhed, er der andre, som siger det faktisk forbedrer præstationen. Vi har kigget lidt nærmere på myten om, hvorvidt sex før træning er godt eller skidt.

Myten om sex før træning

Det er en af de største myter blandt den professionelle sportselite, og den deler vandene næsten i to. Den fiktive bokse-legende Rocky Balboa afholdte sig fra sex før enhver stor kamp. Ligeledes gjorde den virkelige Rocky Marciano, før han indstillede karrieren med en historik på 49-0. Muhammed Ali holdte fingrene fra kagedåsen op til seks uger før en kamp, og mange World Cup-spillere får direkte at vide af deres trænere, at de skal afholde sig fra sex natten før en kamp. New York Giants cornerback, Prince Amukamaraa, er cølibat indtil ægteskab. Interessant nok havde han sin bedste sæson i 2014 – samme år som han blev gift.

På den anden side af hegnet er blandt andre New York Jets legende-quarterback, Joe Namath, der famøst har udtalt, at han forberedte sig til Super Bowl III ved at rigtig dyrke meget lagengymnastik. Sværvægtsmesteren Chris Byrd har også flere gange udtalt, at han ikke tror på myten. Han har vundet alle sine titler dagen efter en heftig omgang sex med konen.

Når det kommer til enten en titelkamp eller blot en tur i træningscenteret, gør sex før træning så mere gavn end skade?

For det meste viser undersøgelser ikke den store forskel på, om man har sex før træning. En mindre undersøgelse i 90’erne viste, at mænd præsterede de samme resultater på et løbebånd 12 timer efter sex, end dem der ikke havde sex. En anden undersøgelse foretaget i Schweiz viste de samme resultater målt på konditionscykler. Dog er der mange sportstrænere og atleter, der påstår det modsatte – at sex 24 timer før en vigtig kamp påvirker din præstation negativt.

Så hvad er så det korrekte svar?

Sex før træning handler om testosteron

Højere niveauer af testosteron (T) betyder en bedre præstationsevne. Det er grunden til, at mange atleter tager betydelige (og nogle gange ulovlige) midler i brug, så de kan booste deres niveauer i kroppen inden en vigtig kamp.

Der er dog ingen undersøgelser, der viser, at sex decideret sænker din præstationsevne og dit T-tal. Det er dog heller ikke kun T, det kommer an på. Det handler også om endorfiner i din krop. Der er ingen tvivl om at sex øger dit T-tal, men hvis du ejakulerer efter endt sammenleje (eller onani), så udskiller kroppen også masser af endorfiner.

Endorfiner er kroppens naturlige hormoner, der har en smertestillende effekt på kroppen, samtidig med at du kan føle dig euforisk og døsig. Endorfiner er faktisk kraftigere end morfin, og det er en følelse, man kan blive afhængig af. Hvis du ejakulerer kan du derfor føle en pludselig træthed. Det kan have en finger med i spillet, hvis du har en dårlig dag med din træning. Hvor endorfiner aftager forholdsvis hurtigt, så er dit T-tal højere i en længere periode.

Det vil faktisk sige, at hvis du er liderlig og ser noget porno, mens du river i banditten før en tur i træningscenteret, så kan det faktisk have positive resultater på din træning. Hvis du altså stopper, inden du når dit klimaks. Der er kroppen nemlig fyldt med T, der giver dig mere aggression og energi i centeret, uden du er døsig og euforisk. Man kan dog så argumentere for, at et ordentlig knald kan være en ganske fin erstatning for en tur i centeret. I hvert fald engang i mellem.

Det handler om timing og din sportsgren

Om sex før træning passer dig, handler også meget om, hvad dit formål med træning er. Nogle sportsgrene, der kræver fokus og ro, såsom tennis, golf og quarterbacks kan faktisk præstere bedre, med sex før træning. Det kan nemlig berolige nerverne og hjælpe med at holde fokus. I modsat ende er de aggressive sportsgrene som hockey, wrestling, boksning og MMA. Disse sportsgrene vil drage fordel af den opbyggede energi og adrenalin, som afholdenhed kan give dig.

Derudover handler det også om timing. Både atleter og forskere er enige om, at sex (med happy ending) umiddelbart inden træning er en dårlig idé. En svensk undersøgelse viser, at det kun er, hvis man har sex op til to timer inden træning, at det påvirker kroppen. Sex påvirker din hjerterytme, hvilket kan give dig en træthedsfølelses hurtigere, så du ikke yder optimalt.

For at summe hele denne artikel op på et par korte sætninger, så handler det om T og endorfiner. Et højere T-niveau giver dig en bedre ydeevne, hvorimod udskillelse af endorfiner gør dig mere træt. Du kan onanere uden af at komme, inden din træning for det bedste resultat. Men sex med ejakulation skal senest ske to timer før din træning (jo længere jo bedre).

Sex før træning er mest i dit hoved

Som opsamling på dette, så er det også værd at nævne, at mange professionelle sportsudøvere også er meget overtroiske. Nogle har lykkeamuletter, andre skifter ikke undertøj, hvis de er i en winning streak. Derfor kan det også have meget at gøre med din psyke og placebo-effekt. Hvis du tror, at sex før træning påvirker dig negativt, så vil det nok også gøre det. Hvor omvendt, hvis du ikke tror det gør nogen forskel, vil du heller ikke mærke den store forskel. Det bakker en undersøgelse fra Tyskland op, der viser at tiltroen til en selv, har meget med din performance at gøre. Selvom man selvfølgelig ikke kan snyde sig til mere eller mindre testosteron i kroppen.

Desserten er bedre end forretten

Uanset om du er til afholdenhed eller et dyt i bamsen som forret, så kan du glæde dig til desserten. Alle undersøgelser viser nemlig at sex efter træning er godt på flere måder. Ejakulation cirka en time efter træning er det ideelle tidspunkt. Her optimeres hormonerne i kroppen, som både styrker dit immunforsvar og hjælper med din recovery. Samtidig producerer din krop flere naturlige dræberceller, som er med til at modvirker overtræning i kroppen. Happy ending efter træning styrker derfor din krop både fysisk og psykisk. DET er i hvert fald noget, vi her på FitnessNord gerne vil skåle for!

LÆS OGSÅ:

Pre-workout mad | 10 madvarer, der optimerer din træning

Eksperter: Derfor er morgentræning bedst

Intermittent fasting | 4 gode grunde til, at du skal faste

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *