Gurkemeje

Gurkemeje | Din ekspertguide til gurkemeje

Gurkemeje er et naturligt tilskud, som er fyldt med antioxidanter, og som kan være med til at bekæmpe muskelømhed og til at holde din hud sund. Og så gemmer det sig måske allerede i dit køkken.

Hvad er Gurkemeje?

Du har måske allerede Gurkemeje, eller Curcuma Longa, i dit krydderiskab. Det er kendt for sin skarpe gule farve, som kommer af dets naturlige indhold af farvestoffet curcumin.

Det stammer fra roden af gurkemejeplanten, som vokser i Indien og Sydøstasien. Det er et af de krydderier, karry består af, men bliver også, i sig selv, inkluderet i mange sydøstasiatiske retter.

Udover at bruge det som krydderi, er det i mange år blevet brugt som medicin – primært i ayurveda traditionen (et af verdens ældste medicinske systemer, som stammer fra Indien og er mere end 3000 år gammelt). Delvist af den grund er der i årtier blevet forsket i curcumin. På det seneste er det blevet kendt som et “super krydderi” med en del helbredsmæssige fordele. Det er ved at vinde popularitet både som et supplement i pilleform og som ingrediens i cremer.

Hvad gør gurkemeje?

Selvom der stadig forskes i curcuminens biotilgængelighed i gurkemeje, har kliniske forsøg bevist dets potentiale som antioxidant. Det er også blevet bevist, at det kan bekæmpe smerte i forbindelse med træning samt inflammation.

Gurkemeje som antioxidant

Vores kroppe bliver udsat for oxidativ stress via bl.a. motion, usund kropsholdning, miljøet vi lever i og bestemte madvarer. Denne type stres kan forårsage celleskade via skabelsen af frie radikaler, ligeså vel som det kan fremskynde aldringsprocessen.

Gurkemejes antioxidanter hjælper med at bekæmpe oxidativ stres. Studier viser desuden, at det kan forbedre blodstrømmen og give huden elasticitet og spændstighed.

Derudover lader det til, at gurkemeje kan være med til at bekæmpe hudirritation og endda formindske ar fra akne, hvis man påfører det lokalt. På trods af at undersøgelserne endnu ikke er blevet bekræftet 100%, peger videnskabelige beviser på gurkemeje som et lovende hudpleje produkt.

Kan det give en hurtigere restitution?

En undersøgelse fra European Journal of Applied Physiology viser, at curcuminen medfører en mindskelse i ømme muskler i forbindelse med træning (DOMS). Dette studie peger altså på, at curcumin kan være med til at hele ømme muskler og få dig tilbage i dit træningsflow hurtigst muligt.

Hvordan skal det indtages?

Hvis du er ude efter et gurkemejetilskud til hjælp af træningsrelateret inflammation, kan det være en ide at lede efter det, der indeholder piperin eller som er bundet til et phytosom, for at det kan forstærke kroppens absorbering af næring. Disse er forholdsvis almindelige tillæg til både curcumin og gurkemeje supplementer.

Hvis du er ude efter gurkemejes antioxidant-effekt, er 3-4 gram rå gurkemeje per dag, hvad der skal til. Det kan nemt tilføjes til din proteinshake eller i mad.

Referencer:

LÆS OGSÅ: 

Grøn te | Den kinesiske naturmedicin med helende kraft

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *