Fiskeolie

Hvad er fiskeolie?

Fiskeolie er blandt de kendteste kosttilskudsprodukter. I modsætning til mange kosttilskudsprodukter finder man disse produkter overalt – lige fra FitnessNord til supermarkeder og apoteker.

Fiskeolier er såkaldte omega-3 fedtsyrer. Det er livsnødvendige fedtstoffer, og de skal tilføres udefra, det vil sige med kosten og/eller som tilskud. De tilhører gruppen af flerumættede (polyumættede) fedtsyrer .

At fisk er sundt ved vi alle. Samtidig er fiskeolies virkning videnskabeligt dokumenteret.

Stort set alle fiskearter indeholder mange sunde fedtstoffer, som er vigtige for kroppen. Blandt forskere er der især enighed om, at omega-3 og omega-6 fedtsyrer særligt sundt for vores generelle helbred. Netop disse fedtstoffer finder man i fiskeolie. F.eks. indeholder laks, sild, sardiner og ansjoser mange omega-3 fedtsyrer.

Fiskeolie udvindes fra fisken og bliver typisk forarbejdet til at blive solgt i kapsel-form. Ud over fiskeoliekapsler kan man også købe flydende fiskeolie.

 

Hvordan virker fiskeolie?

Fiskeolie indeholder omega-3 – et stof, som kroppen ikke selv kan fremstille. Derfor skal dette vigtige næringsstof altid indtages via kosten.

De egentlige fiskeolier omfatter EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosahexaensyre). ALA (alfalinolen-syre) er en omega-3 fedtsyre i planteverdenen, der i mindre grad bliver omdannet til EPA og DHA i vores stofskifte.

Vi behøver denne type fedtsyre for at fremstille hormoner og andre essentielle stoffer, der er livsvigtige for kroppens funktioner.Hvis vi ikke indtager tilstrækkeligt med omega-fedtsyrer, kan vi ikke overleve.

Fiskeolie indeholder omega-3 fedtsyrerne EPA (eicosapentaensyre) samt DHA (docosahexaensyre), som er vigtige byggesten for menneskets cellevægge. Dvs. de optages i vores cellemembraner. Efter behov omdannes disse fedtstoffer til eikosanoider – dvs. hormonlignende signalstoffer, der har en lang række biologiske virkinger i kroppen.

Omega-6 bliver omdannet til andre eikosanoider end omega-3 fiskeolier. Deres indbyrdes balance er afgørende for forløbet af mange fysiologiske reaktioner i kroppens stofskifte.

Fiskeolie har en lang række helbredsmæssige egenskaber, især når forholdet mellem omega 3 og omega 6 fedtsyrer i kroppen er næsten 1:1. Normal kost som f.eks. rødt kød, æg mv., som har et højt niveau af omega 6-fedtsyrer. Derfor er fiskeolie anbefalet til at genoprette en bedre balance kroppen mellem omega 3 og omega 6.

I vores forfædres stenalderkost var forholdet 1:1, og fordi vores arvemasse ændrer sig langsomt, er vores kroppe stadig designet til den fordeling.

Desværre er det svært at indtage dette blandingsforhold via normal kost, eftersom fødevareindustrien og voreskostvaner er stærkt baseret på korn og industrielt forarbejdet mad, der indeholder langt mere omega 6 end omega 3. mad. Vi spiser ca. 10 gange mere omega-6 end omega-3.

Derfor kan vi anbefale alle at indtage fiskeolie!

 

Helbredsmæssige egenskaber

I det hele taget har fiskeolie en alsidig virkning og er derfor gavnlig for vores generelle helbredstilstand.

F. eks. har vores hjerne, øjne og immunforsvar stor glæde af, at vi spiser fiskeoliekapsler eller fisk.

Omega-3 en især stor indflydelse på følgende tilstande:

 

Hjerte-kredsløb

Bl. a. stabiliseres hjerterytmen, mens blodkarrene udvivides, hvilket sænker blodtrykket.

Et sænket blodtryk kan bl. a. forebygge blodpropper og neurologiske tilstande.

 

Neurologiske tilstande

Der er opsigtsvækkende, at fiskeoliens blodtrykssænkende virkning kan forebygge typiske sygdomsbilleder hos mennesker i en fremskreden alder såsom alzheimer, demens og blodpropper.

 

Muskelopbygning

Fiskeolie er et stort hit hos atleter, da det indeholder næringsstoffer, som bidrager til opbygning af muskelmasse samt fremmer fedtforbrændingen.

Især bodybuildere benytter fiskeolie for at få større muskler og en lavere fedtprocent.

Forskning viser, at fiskeolie har en meget positiv effekt på vores krop.

Mere specifikt kan fiskeoliekapsler understøtte proteinsyntesen i kroppen, så musklerne lettere tilføres med det nødvendige protein. Aminosyrer nedbrydes hurtigere og mere effektivt, så der kan opnås mere fra den optagede næring.  Samtidig forkortes forkortes hermed musklernes restitutionstid, hvilket medfører at man hurtigere er i stand til øge præstationsevnen.

Det et videnskabeligt bevist, at bodybuildere ved indtag af fiskeolie som kosttilskud oplever en større muskeltilsvækst.

Endvidere indeholder fiskeolie hormonet IGF-1, som ligeledes har en positiv indvirkning på dannelsen af muskler.

Kilde: American Journal of Psycology

 

Kan man ikke bare spise fisk?

Ud over kosttilskud kan omega-3 fedtsyrer også indtages i vores måltider.

En regelmæssig indtagelse af følgende fødevarer kan med fordel indbygges i din kostplan for at få tilstrækkeligt med omega-3 fedtsyrer:

  • Tun
  • Sild
  • Laks
  • Makreller
  • Sardiner
  • Foreller
  • Torsk
  • Skalfisk

Mange planteolier reklamere med at indeholde omega-3 fedtsyrer. Dog vedrører det udelukkende alfa-linolsyre, som i kroppen først skal omdannes til EPA og og dernæst til DHA, hvilket kun sker i ringe mængder.

Omega-3 fedtsyrer findes ikke kun i animalske fødevarer.

Dog er det mere besværligt at optage store mængder af omega 3 via fødevarer fra planteriget.

Kun enkelte få alger indeholder omega 3 fedtsyrer, som er nyttige for os. Der er næppe mange, som spiser store mængder af alger for at dække sit omega-3 behov!

Så hvis du er vegetar eller veganer, kan algeolieværeet godt alternativ.

 

Hvorfor er fiskeoliekapsler en fordel?

Som regel er det ikke tilstrækkeligt, medmindre man spiser rigeligt med fisk, hvilket kan være tidskrævende at tilberede samt være en økonomisk udfording. I så fald er fiskeoliekapser et ideelt alternativ.

Hvis du er midt i en diæt, hvor kød og fisk er udelukket, bør du i hvert fald regelmæssigt indtage fiskeolie. Ellers får du ikke gavn af den muskelopbyggende effekt, som omega-3 bidrager til. Se afsnittet “muskelopbygning”.

Endnu værre risikerer du at opleve mangelsymptomer.

 

Hvor meget fiskeolie bør man indtage?

Hjerteforeningen anbefaler en dalig dosis af omega-3 fedtsyrer på 500-1.000 mg omega-3.

Hvis man indtager fiskeolie med henblik på at øge sin muskelmasse, kan man tage ca. 3 gram (dvs. 3.000 mg) om dagen.

Ideelt bør man indtage olien om aftenen.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *