Ashwagandha

Ashwagandha: 12 Sundhedsmæssige Fordele

Ashwagandha er en gammel lægeurt.

Det klassificeres som et adaptogen, hvilket betyder, at det kan hjælpe din krop med at håndtere stres.

Ashwagandha har derudover mange andre fordele for din krop og hjerne.

For eksempel kan det booste hjernens funktion, nedsætte blodsukker og kortisolniveauer og hjælpe med at bekæmpe angst – og depressionsymptomer.

Her er 12 fordele ved ashwagandha, som understøttes af videnskab:

 1. Det er en gammel lægeurt
  Ashwagandha er en af de vigtigste urter i Ayurveda, en form for alternativ medicin baseret på indiske principper for naturlig helbredelse. I over 3000 år er det blevet brugt til at nedsætte stres, øge energi og forbedre koncentrationen

  Dets botaniske navn er Withania somnifera, og det er også kendt under flere andre navne, herunder indisk ginseng og vinterkirsebær. 

  Ashwagandha -planten er en lille busk med gule blomster, der stammer fra Indien og Nordafrika. Ekstrakter eller pulver fra plantens rod eller blade bruges til at behandle en række forskellige tilstande.

  Mange af dets sundhedsmæssige fordele skyldes den høje koncentration af withanolides, som har vist sig at bekæmpe inflammation og tumorvækst

 2.  Kan nedsætte blodsukkeret
  I flere studier har ashwagandha bevist at kunne nedsætte blodsukkeret.

  Et reagensglasstudie viste, at det øgede insulinsekretion og forbedrede insulinfølsomhed i muskelceller.
  Derudover har flere studier påvist, at det kan reducere blodsukkeret hos både sunde mennesker og hos folk med diabetes.

  I en 4-ugers undersøgelse af mennesker med skizofreni havde dem behandlet med ashwagandha desuden en gennemsnitlig reduktion i fastende blodsukkerniveau på 13,5 mg/dL sammenlignet med 4,5 mg/dL hos dem, der fik placebo.

 3. Har muligvis anticancer egenskaber

  Dyr- og reagensglasstudier har fundet ud af, at withaferin – en forbindelse i ashwagandha- hjælper med at fremkalde apoptose, som kan være med til at dræbe kræftceller samt forhindre væksten af nye kræftceller.

  For det første menes withaferin at fremme dannelsen af ​​reaktive iltarter (ROS) inde i kræftceller og forstyrre deres funktion. For det andet kan det få kræftceller til at blive mindre resistente over for apoptose

  Studier lavet på dyr tyder på, at det kan hjælpe med at behandle flere former for kræft, herunder bryst-, lunge-, tyktarms-, hjerne- og æggestokkræft.

  I en undersøgelse viste mus med ovarietumorer, der blev behandlet med withaferin alene eller i kombination med et lægemiddel mod kræft, en 70-80% reduktion i tumorvækst. Behandlingen forhindrede også spredning af kræft til andre organer.

  På trods af at intet tyder på, at ashwagandha udøver lignende virkninger hos mennesker, er den nuværende forskning opmuntrende.

 4. Kan reducere kortisolniveauet

  Cortisol er kendt som et stresshormon, da dine binyrer frigiver det som reaktion på stress, samt når dit blodsukker bliver for lavt.

  Desværre kan kortisolniveauet i nogle tilfælde blive kronisk forhøjet, hvilket kan føre til højt blodsukkerniveau og øget fedtopbevaring i maven.

  Undersøgelser har vist, at ashwagandha kan hjælpe med at reducere kortisolniveauet.

  I en undersøgelse af kronisk stressede voksne havde dem, der supplerede med ashwagandha, betydeligt større reduktion i kortisol sammenlignet med kontrolgruppen. Dem, der tog den højeste dosis, oplevede i gennemsnit en reduktion på 30%.

  Ashwagandha
 5. Kan være med til at reducere stres og angst
  Ashwagandha er muligvist bedst kendt for sin evne til at reducere stres.

  Forskere har rapporteret, at det blokerede stressbanen i rotternes hjerner ved at regulere kemisk signalering i nervesystemet.

  Flere menneskeundersøgelser har også vist, at det kan reducere symptomer hos mennesker med stress- og angstlidelser.

  I et 60-dages studie med 64 mennesker med kronisk stress rapporterede dem i gruppen, der supplerede med ashwagandha, en reduktion på 69% i angst og søvnløshed i gennemsnit sammenlignet med 11% i placebogruppen.
  I en anden 6-ugers undersøgelse rapporterede 88% af de mennesker, der tog ashwagandha, en reduktion i angst sammenlignet med 50% af dem, der tog placebo.

 6. Kan reducere symptomer på depression

  Selvom det ikke er blevet grundigt researchet endnu, tyder et par undersøgelser på, at ashwagandha kan hjælpe med at lindre depression.

  I et kontrolleret 60-dages studie med 64 voksne med stres rapporterede de, der tog 600 mg højkoncentreret ashwagandha-ekstrakt om dagen, en reduktion på 79% i alvorlig depression, mens placebogruppen rapporterede en stigning på 10%.

  Imidlertid havde kun en af ​​deltagerne i denne undersøgelse decideret depression. Af denne grund er relevansen af ​​resultaterne uklar.

 7. Kan booste testosteron og øge fertilitet hos mænd

  Ashwagandha -kosttilskud kan have kraftige virkninger på testosteronniveauer og den reproduktive sundhed.

  I en undersøgelse af 75 ufrugtbare mænd viste gruppen behandlet med ashwagandha øget sædceller og motilitet.

  Desuden førte behandlingen til en betydelig stigning i testosteronniveauer.

  Forskerne rapporterede også, at gruppen, der tog urten, havde øget antioxidantindhold i deres blod.

  I en anden undersøgelse oplevede mænd, der modtog ashwagandha for stress, højere antioxidantniveauer og bedre sædkvalitet. Efter 3 måneders behandling var 14% af mændenes partnere blevet gravide.

 8. Kan øge muskelmasse og styrke

  Forskning har vist, at ashwagandha kan forbedre kroppens sammensætning og øge styrken.

  I en undersøgelse der skulle bestemme en sikker og effektiv dosering af ashwagandha, oplevede raske mænd, der tog 750-1.250 mg pulveriseret ashwagandha -rod om dagen, øget muskelstyrke efter 30 dage.

  I en anden undersøgelse havde de, der tog ashwagandha, betydeligt større vækst i muskelstyrke og størrelse. Det har også mere end fordoblet deres reduktioner i kropsfedtprocent, sammenlignet med placebogruppen.

  Ashwagandha
 9. Kan nedsætte inflammation
  Flere dyreforsøg har vist, at ashwagandha hjælper med at reducere inflammation.

  Undersøgelser på mennesker har vist, at det øger aktiviteten af ​​naturlige dræberceller, som er immunceller, der bekæmper infektion og hjælper dig med at forblive sund.

  Det har også vist sig at reducere markører for inflammation, såsom C-reaktivt protein (CRP). Denne markør er forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme.

  I en kontrolleret undersøgelse havde gruppen, der tog 250 mg standardiseret ashwagandha -ekstrakt dagligt, et fald på 36% i CRP i gennemsnit sammenlignet med et fald på 6% i placebogruppen.

 10. Kan nedsætte kolesterol og triglycerider

  Udover dets antiinflammatoriske virkninger kan ashwagandha hjælpe med at forbedre hjertesundheden ved at reducere kolesterol og triglyceridniveauer.

  Dyrestudier har fundet ud af, at det reducerer niveauet af disse fedtstoffer betydeligt.

  En undersøgelse med rotter viste, at det sænkede det samlede kolesterol- og triglyceridniveau med henholdsvis 53% og næsten 45%.

  Mens kontrollerede menneskeundersøgelser har rapporteret mindre effektive resultater, er der blevet observeret nogle imponerende forbedringer i dette felt

  I et 60-dages studie med kronisk stressede voksne oplevede gruppen, der tog den højeste dosis standardiseret ashwagandha-ekstrakt, et fald på 17% i LDL kolesterol og et fald på 11% i triglycerider i gennemsnit. 

 11. Kan forbedre hjernens funktion, herunder hukommelse

  Testrør og dyreforsøg tyder på, at ashwagandha kan dæmpe hukommelses- og hjernefunktionsproblemer forårsaget af skade eller sygdom.

  Forskning har vist, at det fremmer antioxidantaktivitet, der beskytter nerveceller mod skadelige frie radikaler.

  I en undersøgelse af rotter med epilepsi, der blev behandlet med ashwagandha, oplevede de næsten en fuldstændig vending af hukommelsesforringelsen. Dette var sandsynligvis forårsaget af en reduktion i oxidativt stress.

  Selvom ashwagandha traditionelt er blevet brugt til at øge hukommelsen i ayurvedisk medicin, er der kun blevet udført en lille mængde menneskelig forskning på dette område.

  I en kontrolleret undersøgelse rapporterede raske mænd, der tog 500 mg standardiseret ekstrakt dagligt, betydelige forbedringer i deres reaktionstid og opgaveydelse sammenlignet med mænd, der fik placebo.

  En anden 8-ugers undersøgelse med 50 voksne viste, at indtagelse af 300 mg ashwagandha-rodekstrakt to gange dagligt signifikant forbedrede den generelle hukommelse, opgaveydelse og opmærksomhed.

 12. Det er sikkert for de fleste mennesker og bredt tilgængelig

  Ashwagandha er, for de fleste mennesker, et sikkert supplement, selvom dets langsigtede virkninger er ukendte.

  Nogle individer bør dog ikke tage det, herunder gravide og ammende kvinder.

  Personer med autoimmune sygdomme bør også undgå ashwagandha, medmindre det er godkendt af en læge. Dette omfatter mennesker med tilstande som leddegigt, lupus, Hashimotos thyroiditis og type 1 -diabetes.

  Derudover bør de på medicin mod skjoldbruskkirtlen være forsigtige, når de tager ashwagandha, da det kan øge niveauet af skjoldbruskkirtelhormon hos nogle mennesker.

  Det kan også reducere blodsukker og blodtryksniveauer, så medicindoser skal muligvis justeres, hvis du tager det.

  Den anbefalede dosering af ashwagandha afhænger af typen af ​​tilskud. Ekstrakter er mere effektive end rå ashwagandha rod eller bladpulver. Husk at følge instruktionerne på etiketterne.

  Standardiseret rodekstrakt tages almindeligvis i 450–500 mg kapsler en eller to gange dagligt.
  Hos Fitnessnord får du et bredt udvalg af ashwagandha.

UGENS TILBUD HOS FITNESSNORD

Ugens tilbud hos Fitnessnord

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *